Jump to content
Kaz XT

Yamaha XT 125 09 Project

Recommended Posts

Hi people,

I'm looking for some advice on my project bike I bought for next summer. I bought cheap as a commuter for work during summer months. 

The bike runs but not well. Will tick over with choke on but when I try to take choke off gradually, even when warm the bike will die with no choke. Also when I rev the bike there is like a delay/ bogginess at beginning of throttle that can sometimes make it stall. 

The bike rides OK when I test drove it but have to keep revs up when stopped, I haven't rode it since as is in garage with bits off. 

I have cleaned carb with carb cleaner although I haven't taken out the jets individually and cleaned them. Seemed fairly clean anyway inside. Also I have tried adjusting idle screw and also pilot screw to an extent although it is hard to adjust when bike is running and engine hot.

Im not sure what route to take next. New carb possibly? Next week I am borrowing a compression tester to check if it needs top end doing. The bike came with a 150 big bore kit so could fit that if compression is bad but I'd rather not. My knowledge is limited but I have basic knowledge and pick stuff up quickly. Also speedo doesn't work so don't know mileage ect.

Thanks for any help in advance. Cheers, Kaz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To clean the carb properly you'll need to remove the jets. Could be a blocked pilot jet. If you can find a bike shop bear to you with an ultrasonic cleaner that would be a good bet.

Re the carb settings, get a workshop manual and put them back to standard and see what happens then.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/11/2019 at 5:15 AM, finnerz89 said:

Thanks for reply. Yes I will try cleaning the carb again tomorrow removing jets and cleaning individually by hand if possible as have a jet cleaning tool and carb cleaner. Failing that will try and find  a bike shop with an ultrasonic cleaner. I have a Haynes manual for the bike so will then put carb back to standard settings and see if that makes a difference. Cheers, Kaz. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cleaned jets out but they were clean anyway and bike back to standard settings but made no difference. Definitely running rich tho as spark plug very black. I think the float may be set way to high. Also think may have compression problems. Ie piston rings or valve timings. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

  • Recently Browsing

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...