Jump to content
YamahaUK

another xs250 not charging

Recommended Posts

1980 xs250se low miles as it has been sitting. 13.6v at 4000rpm, 12.9v at 4000rpm with the lights on. Changed the reg/rec to single unit from the 2 solid state items (xs750/850 item). 4ohm resistance between the white wires, 0ohm between brown and green.

I am not sure how these generate power, but is the rotor supposed to be a permenant magnet, or is it charged by the inner stator? (brown/green wires).

anything else I can check before I go nuts with a sledge hammer?

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sledge Hammers are your friends, oh and Fire, they love fire

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haa"  jim has had this experience 😅.   is it like the RD250,  where the rotor is inside the stator,  with brushes  on the slip rings,, if so   the brown wire needs 12volt ,  to magnatize rotor,,  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do a search , as it’s been discussed loads of times. 400 are the same 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorted. Duff rectifier. Thw cheap chinese replacement was new but also duff. I replaced the stock rectifier with with a regulator / rectifier from a late model vfr800 honda and it works fine now. I had to modify the mounting to fit the new reg/rec in the same place.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...