Jump to content
Sheltie Bill

FZ6 S2 Battery Drain

Recommended Posts

Hi folks,

i have a current drain of approx 0.3mA from my battery when the ignition is switched off. 

Here’s what I’v done so far:

Live battery lead disconnected and meter connected in series between lead and battery with ignition off. 0.3 mA currrent observed. 

Pulled fuses  one by one. When the fuse labelled “backup” fuse was disconnected the current drain dropped to about 0.03mA.

”backup” fuse feeds alarm and immobiliser and instrument light  Alarm was disconnected and still draining 0.3mA.

This would appear to point towards the immobiliser (or the inst light cluster which I have yet to eliminate). Regarding the immobiliser though  1) I cant find the thing to disconnect it to check - can anyone tell me where it’s located -Haynes manual not clear) and 2) could it be one if the other things connected to the imobiliser thats causing the drain eg fan, ECU, inst light? 

Also, is a drain of 0.3mA the amount draining per day or per hour? 

Any assistance appreciated. 

Cheers, Billy (Shetland). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the immobiliser was easy to find and disconnect it would be a waste of time having one.

This is the reason why if my bike with alarm and immobiliser is not being used for anything over two weeks it has to be hooked up to the Optimate charger.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for pointing out the obvious but that’s not the point of my post. The battery has an excessive drain on it which I’m trying to locate and eliminate  

Iv actually narrowed it down to the instrument cluster which is causing the ~0.3 mA drain. I’ll disconnect the red/green wire (the one on the faulty circuit) and see what’s not working after I do that. If it’s only the clock or something I don’t heed then problem solved. Otherwise it looks like an isolator in the battery live line that I can access easily. I live in Shetland and bike theft isn’t an issue here so no problem not having an alarm. It has an immobiliser anyway.

Ta. B

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wouldn't class 0.3ma as a big drain, as I said I have to have my bike hooked up to a charger as the alarm/immobiliser and clock will kill the battery in a few weeks otherwise.

What size is your battery in Ah ?

And you might want to introduce your self in the new members section as a lot wont answer if you don't, its just classed as being polite to introduce yourself first.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi again. I’v been on 12 hr night shifts hence radio silence for a couple of days. 

Thanks I’ll try that - didn’t notice the introduction but. Web sites not particularly intuitiv and I’m new to it. 

Iv disconnected the red/green wire to the Inst cluster - the current pull has disappeared and everything still works. Bizarre. 

Ok, I’ll away and introduce myself when I get a mo. Sorry wasn’t meaning to be rude not doing so - just never saw it. ?

Nit sure what Ah the battery is. I’d need to take it out again to check and the box it came in isn’t here so can’t check that. It’s a Yuasa though so not a cheapo. I’ll have s check and get back on here again once intros done. 

Maybe see you if you are ever up at the simmer dim  

Cheers

billy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...